Zielono-czerwona zapiekanka makaronowa

Zielono-czerwona zapiekanka makaronowa

Image Title

Wartości odżywcze w jednej porcji: 50 kcal, 5 g węglowodanów, 2,2 g białka, 2 g tłuszczu

Składniki

350 g nieugotowanego czerwonego i zielonego makaronu
1 cebula
100 g szynki gotowanej
2 łyżki oleju do smażenia
450 g mrożonego szpinaku
150 g startego twardego sera (ser gouda długo dojrzewający lub parmezan)
150 g kwaśnej śmietany 12%
500 g przecieru pomidorowego
sól morska, himalajska lub kłodawska
pieprz czarny
cukier (lub słodzik np. ksylitol, erytrol)

Przygotowanie

  • W dużym rondlu doprowadź do wrzenia ok. 2 l osolonej wody i ugotuj makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw.
  • Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, szynkę gotowaną również pokrój w kostkę.
  • Mrożony szpinak rozmroź albo dzień wcześniej w lodówce, albo w mikrofalówce na programie do rozmrażania bezpośrednio przed przygotowaniem.
  • Cebulę podsmaż na oleju rzepakowym, dodaj ugotowaną szynkę i szpinak i duś przez 5–10 min. Dopraw pieprzem, solą i cukrem. Jeśli użyto szpinaku z przyprawami, to często jest on już wystarczająco doprawiony. Zdejmij z ognia i wymieszaj ze szpinakiem połowę startego sera.
  • W dużym naczyniu do zapiekania układaj warstwami na przemian szpinak i makaron. Zalej zapiekankę przecierem pomidorowym. Wymieszaj kwaśną śmietanę (12%) z pozostałym startym serem i rozprowadź po zapiekance.
  • Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 20–30 min.