Śniadaniowy pancake z bananem

Śniadaniowy pancake z bananem

Image Title

Wartości odżywcze w jednej porcji: 340 kcal, 40 g węglowodanów, 12 g białka, 15 g tłuszczu

Składniki na pancakes

1 dojrzały banan
1 jajko
0.25 opakowania cukru waniliowego (20 g)
5 łyżek płatków owsianych (zwykłych lub błyskawicznych) (50 g)
1 szczypta soli
2 łyżki jogurtu (3,5%) (50 g)
0.25 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju do smażenia

Składniki na polewę

2 łyżki twarożku z cukrem (opcjonalnie) i cynamonem

Przygotowanie

  • Banana rozgnieć widelcem, a jajko ze szczyptą soli i cukrem waniliowym wymieszaj do uzyskania pienistej konsystencji, a następnie dodaj jogurt.
  • Płatki owsiane wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj do ciasta i wymieszaj wszystko razem, aby powstało lepkie ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, wmieszaj jeszcze trochę mąki, aby je zagęścić.
  • Rozgrzej około 1 łyżkę oleju na małej patelni na średnim ogniu i usmaż cztery naleśniki z każdej strony na złoty kolor.
  • Udekoruj cynamonowym twarożkiem jako polewą i podaj.