Stosowanie zdrowej, zbilansowanej diety w mukowiscydozie ma kluczowe znaczenie
Ważne jest, aby wspierać leczenie mukowiscydozy zdrową, zrównoważoną i zgodną z zaleceniami lekarza dietą. Powinna ona obejmować różne rodzaje pokarmów – węglowodany, białka i tłuszcze – główne źródła energii dla organizmu.1,2
Osoby z mukowiscydozą mogą potrzebować więcej energii (kalorii), tłuszczu i białka niż inne osoby, ponieważ ich organizm ma większe trudności z trawieniem i wchłanianiem tych składników z pokarmu.3 Dokładna ilość energii i tłuszczu różni się w przypadku poszczególnych osób2, należy więc zawsze skonsultować się z lekarzem, pielęgniarką lub dietetykiem w celu uzyskania porady dotyczącej diety stosowanej u osób chorujących na mukowiscydozę.
Jeśli w jakimkolwiek momencie masz obawy co do swojej masy ciała, porozmawiaj o tym z lekarzem lub pielęgniarką. Pomogą Ci umówić się na spotkanie z dietetykiem, który doradzi Ci w sprawie wszelkich zmian, które warto wprowadzić do Twojej codziennej diety.
Dieta bogata w energię, tłuszcz i białko
Mimo że ilość węglowodanów, tłuszczu i białka będzie się różnić w zależności od potrzeb danej osoby, każdy kto choruje na mukowiscydozę, powinien stosować zbilansowaną i zróżnicowaną dietę.
Aby spożywać dodatkowe ilości węglowodanów, tłuszczu i białek, na ogół zaleca się dzieciom i osobom dorosłym spożywanie trzech posiłków dziennie oraz przekąsek pomiędzy posiłkami.4,5
Pokarmy takie jak orzechy, awokado i tłuste ryby są dobrym źródłem tłuszczu i węglowodanów. Ser, śmietana i masło mogą służyć jako dodatek do posiłków, który pozwoli na zwiększenie zawartości tłuszczu.4,5
Jeśli masz trudności z przyjęciem wystarczającej ilości węglowodanów, to Twój lekarz, pielęgniarka lub dietetyk może zalecić suplement, który pomoże Ci zaspokoić potrzeby energetyczne i odżywcze.
Sugerowane produkty spożywcze
Śniadanie
- Jajka (gotowane na twardo, w koszulkach, smażone, jajecznica lub omlet z dwóch jaj) i tost z fasolką po bretońsku
- Bajgiel z serkiem śmietankowym
- Jogurt pełnotłusty
- Musli z orzechami i nasionami
- Płatki zbożowe lub owsianka z pełnotłustym mlekiem
- Tost z masłem lub margaryną
- Sporadycznie chudy bekon i/lub kiełbasa
Lunch
- Sałatka z awokado z oliwą z oliwek lub sosem
- Kanapka z serem, łososiem, tuńczykiem lub kurczakiem
- Tost z serem
- Krakersy z serem
- Kanapka z serem i szynką
- Kanapka z sałatką z jajkiem (dwa duże jajka i majonez)
- Bekon, sałatka i sos
- Dwa kawałki pizzy z serem
- Gęsta zupa warzywna lub rosół
Kolacja
- Kurczak z warzywami
- Filet z łososia z sałatką
- Ryba z purée ziemniaczanym
- Quiche z sałatką
- Pieczeń
- Lasagne
- Pizza
- Curry z ryżem
- Pudding czekoladowy
- Jogurt
- Lody
Przekąski
- Garść orzechów/migdałów
- Plaster twardego sera
- Rogalik
- Tost z masłem
- Średnie awokado
- Musli z pełnotłustym mlekiem
- Pełnotłusty jogurt
- Duża szklanka mleka pełnotłustego lub mleczny koktajl
- Batonik musli lub zbożowy
- Średnia porcja popcornu
- Lody
- Herbatniki
Sugestie dotyczące jadłospisu
Warzywna tarta z miodem akacjowym (8 porcji)
Przygotowanie:
30 minut
Gotowanie:
45 minut
Wartość odżywcza:
360 kcal i 27 g tłuszczu
Składniki:
- 100 g marchewki
- 100 g pasternaku
- 100 g brukwi
- 100 g rzepy
- 150 g solonego masła pokrojonego w kostkę
- 100 g miodu
- 20 g imbiru
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- sól i pieprz
- Obrać i drobno pokroić warzywa. Gotować oddzielnie w osolonej, wrzącej wodzie (15 minut pasternak - 20 minut brukiew/rzepa – 15 minut marchewki).
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C/gazowy na poziomie 7.
- Umieścić warzywa w formie do tarty i równomiernie rozprowadzić. Umieścić masło pokrojone w kostkę na górze, wlać miód i doprawić.
- Obrać imbir i umieścić go na środku formy. Piec przez 10 minut.
- Wyjąć imbir i nałożyć rozwałkowane ciasto francuskie na warzywa. Wystające ciasto zawinąć, tak aby znalazło się w formie. Piec przez 15 minut.
- Wyjąć danie z piekarnika, umieścić na nim talerz odwrócony do góry nogami i obrócić.
Warto używać małych, twardych pasternaków bez zbyt wielu niedoskonałości. Można je zastąpić cukinią lub porem, zgodnie z preferencjami. Można usunąć środkową część brukwi, jeśli jest brązowa. Jeśli nie możesz kupić brukwi, dodaj więcej rzepy. Warzywna tarta nadaje się również na przekąskę.
Fajitas z kurczakiem (4 porcje)
Przygotowanie:
30 minut
Gotowanie:
15 minut
Wartość odżywcza:
510 kcal i 18 g tłuszczu
Składniki:
- 4 zwykłe tortille
- 1 czerwona, 1 żółta i 1 zielona papryka
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki stołowe soku z cytryny
- 400 g piersi kurczaka
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki przypraw Tex-Mex
Na guacamole:- 1 awokado
- sok z 1 małej cytryny
- 1 szalotka
- 1.5 łyżeczki przypraw guacamole
- Awokado pokroić na ćwiartki, obrać i wyjąć pestkę. Włożyć miąższ do blendera. Szalotkę obrać i pokroić na ćwiartki, dodać do blendera. Wycisnąć sok z cytryny, dodać do blendera, następnie dodać resztę przypraw. Zmiksować na gładkie purée.
- Kurczaka pokroić w paski i umieścić je w misce na zupę. Dodać sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i przyprawy. Dobrze wymieszać.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C/gazowy na poziomie 4.
- Paprykę pokroić na cienkie paski, nasiona wyrzucić. Cebulę obrać i pokroić na cienkie plasterki, smażyć warzywa na patelni na dużym ogniu przez pięć minut.
- Podgrzać niewielką ilość oleju w patelni o wysokich bokach i zarumienić kurczaka przez 2–3 minuty po każdej stronie.
- Tortille podgrzewać w piekarniku przez 2–3 minuty w folii aluminiowej. Ułożyć tortille na talerzach i rozsmarować na nich guacamole. Dodać warzywa i kurczaka, następnie podawać.
Cenna wskazówka: Aby uzyskać wersję dla smakoszy można dodać ser Gruyère, liście kolendry/trybuli lub łyżeczkę crème fraîche.
Banany pieczone w skórkach i wzbogacone strąkami wanilii (4 porcje)
Przygotowanie:
10 minut
Gotowanie:
20 minut
Wartość odżywcza:
220 kcal i 3 g tłuszczu
Składniki:
- 4 dojrzałe banany
- 4 łyżki miodu wielokwiatowego
- 4 łyżki solonego masła
- 4 laski wanilii
- Pergamin do pieczenia
- Sznurek
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C/gazowy na poziomie 4.
- Banana naciąć pionowo wzdłuż całej długości do 3/4 głębokości, nie usuwając skórki. Delikatnie rozsunąć wzdłuż nacięcia, włożyć miód i masło pokrojone na małe kawałki.
- Każdą laskę wanilii pokroić na 6-8 sztuk. Umieścić kawałki laski wanilii na całej długości banana.
- Zawinąć każdego banana w pergamin, tworząc paczuszkę. Zawiązać sznurkiem i piec przez 20 minut.
- Odstawić, aby potrawa nieco ostygła i podawać.
Cenna wskazówka: Ten deser można podawać z karmelem lub lodami waniliowymi.
Pizza po baskijsku (6 porcji)
Przygotowanie:
20 minut
Gotowanie:
25 minut
Wartość odżywcza:
270 kcal i 13 g tłuszczu
Składniki:
- 7 łyżek sosu pomidorowego
- 1 rolka ciasta do pizzy, 260 g
- 3 g czosnku
- 500 g pomidorów
- 2 żółte papryki
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- sól/pieprz
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 210°C/gazowy na poziomie 7.
- Umieścić pomidory w rondlu z wrzącą wodą na 1 minutę, a następnie odsączyć. Zdjąć skórkę, pokroić na cienkie warstwy i wyjąć nasiona.
- Pokroić paprykę na paski i zarumienić na patelni przez 5 minut z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Czosnek obrać, drobno pokroić i dodać do papryki. Kontynuować gotowanie.
- Rozwałkować ciasto i rozsmarować na nim sos pomidorowy. Dodać plastry pomidorów do pizzy. Posypać mieszanką papryki i czosnku oraz doprawić solą i pieprzem.
- Piec przez 15 minut.
- Wyjąć z piekarnika, skropić oliwą i podawać.
Cenna wskazówka: Pizzę można podawać jako danie główne, razem z sałatką, z dodatkiem pokrojonego w kostkę kurczaka lub kilkoma czarnymi oliwkami pokrojonymi na małe kostki.
-
European Food Safety Authority (EFSA). EFSA Journal 2010;8(3):1461. Available at https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1461. Accessed April 2019.
-
Cystic Fibrosis Trust. Nutrition. Available at: https://www.cysticfibrosis.org.uk/what-is-cystic-fibrosis/cystic-fibrosis-care/nutrition. Accessed February 2019.
-
Borowitz D, et al. Consensus Report on Nutrition for Paediatric Patients With Cystic Fibrosis. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2002; 35(3): 246 ̶ 59.
-
Cystic Fibrosis Trust. Nutrition: A guide for children and parents with cystic fibrosis. 2013.
-
Cystic Fibrosis Trust. Nutrition: A guide for adults with cystic fibrosis. 2010.