Frytki z batatów i marchewki z dipem z twarogu i kwaśnej śmietany

Frytki z batatów i marchewki z dipem z twarogu i kwaśnej śmietany

Image Title

Wartości odżywcze w jednej porcji: 500 kcal, 54 g węglowodanów, 11 g białka, 26 g tłuszczu

Składniki na frytki

800 g batatów (lub po 400g batatów i marchewki)
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju
1 łyżeczka rozmarynu (opcjonalnie: zmielony)
1 łyżeczka papryki w proszku (opcjonalnie)

Składniki na dip z kwaśnej śmietany

200 g twarogu (20% tłuszczu)
200 g kwaśnej śmietany (12%)
2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soli
pieprz czarny
Opcjonalnie:
1-2 łyżki octu jabłkowego (lub innego)
1-2 łyżeczki cukru (lub np. ksylitol, erytrytol)

Przygotowanie

  • Obierz słodkie ziemniaki. Następnie przekrój je wzdłuż na plastry o szerokości 1 cm. Plastry pokrój na słupki o szerokości 1 cm, tak by przypominały wyglądem frytki. Obierz marchew i pokrój ją w słupki o podobnej wielkości.
  • W misce wymieszaj olej, sól, rozmaryn i paprykę. Dodaj słupki ze słodkiego ziemniaka i dobrze wymieszaj z mieszanką oleju i przypraw.
  • Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż frytki i rozłóż je tak, aby nie leżały na sobie i nie były zbyt blisko siebie.
  • Piecz w piekarniku w temperaturze 200°C (w przypadku termoobiegu 180°C) przez około 20–25 minut. Po 10 minutach obróć frytki.
  • Aby otrzymać dip, wymieszaj ze sobą twaróg, śmietanę, zioła prowansalskie, sól, ocet i cukier (opcjonalnie). Obierz ząbek czosnku i dodaj do dipu przez wyciśnięcie przez praskę do czosnku. Na koniec dopraw wszystko pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym).