Zupa warzywna z kanapkami z serkiem kremowym

Zupa warzywna z kanapkami z serkiem kremowym

Image Title

Wartości odżywcze w jednej porcji: 200 kcal, 24 g węglowodanów, 10 g białka, 9 g tłuszczu

Składniki na zupę

100 g ziemniaków
2 cebule
2 łyżki oleju do smażenia
2 łyżki koncentratu pomidorowego
800 ml bulionu warzywnego
150 g czerwonej soczewicy
400 g kalarepy
0.5 łyżki startej skórki z ekologicznej cytryny
pieprz czarny
sól morska, himalajska lub kłodawska
cukier (lub np. ksylitol, erytrytol)

Składniki na kanapki z serkiem śmietankowym

2 kromki chleba
2 łyżki serka kremowego np. typu Philadelphia
szczypiorek

Przygotowanie

  • Zupa: Ziemniaki i kalarepę obierz i pokrój w kostkę 1–2 cm. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czerwoną soczewicę przełóż na sito i przepłucz zimną wodą.
  • W rondlu rozgrzej olej i krótko podsmaż na nim cebulę i kawałki kalarepy. Dodaj koncentrat pomidorowy i krótko podsmaż.
  • Wlej bulion warzywny, następnie dodaj kawałki ziemniaków i czerwoną soczewicę.
  • Przykryj zupę i gotuj przez 15 minut, a następnie zmiksuj drobno za pomocą blendera ręcznego.
  • Do smaku dodaj skórkę z ekologicznej cytryny, cukier oraz sól i pieprz.
  • Kanapki: Na każdej kromce chleba rozsmaruj 1 łyżkę serka kremowego i udekoruj szczypiorkiem. Pokrój kromki chleba po przekątnej, tak aby powstały trójkąty.