Ziemniak w mundurku z tatarem z matiasa i kremem z serka śmietankowego

Ziemniak w mundurku z tatarem z matiasa i kremem z serka śmietankowego

Image Title

Wartości odżywcze w jednej porcji: 630 kcal, 29 g węglowodanów, 29 g białka, 42 g tłuszczu

Składniki na tatar z matiasa:

2 duże ziemniaki (ok. 150 g każdy)
3 filety z matiasa (ok. 200 g)
0.25 jabłka
1 ogórek konserwowy
0.5 małej cebuli
3 rzodkiewki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka soku z cytryny

Składniki na krem z serka śmietankowego

100 g tłustego serka śmietankowego
50 g twarogu (20% tłuszczu)
1 łyżeczka chrzanu
sól morska, himalajska lub kłodawska
pieprz czarny

Przygotowanie

  • Duże ziemniaki dokładnie umyj ze skórką i zagotuj w garnku z wodą. Woda powinna przykryć ziemniaki w garnku. Czas gotowania w zależności od wielkości ziemniaków to 20–30 min.
  • W czasie gotowania można przygotować tatar z matiasa i krem z serka śmietankowego. Do tatara obierz cebulę, a z rzodkiewek usuń korzenie i liście. Umyj cebulę i rzodkiewkę.
  • Umyj jabłko i wytnij gniazdo nasienne.
  • Wyciśnij cytrynę lub użyj gotowego soku z cytryny z butelki.
  • Umyj i posiekaj szczypiorek lub użyj szczypiorku mrożonego.
  • Tatar z matiasa: teraz pokrój w kostkę matiasa, jabłko, ogórka konserwowego, cebulę i rzodkiewki. Wszystko razem wymieszaj w misce z sokiem z cytryny i 1 łyżką szczypiorku.
  • Krem z serka śmietankowego: 3 składniki (serek śmietankowy, twaróg i chrzan) wymieszaj ze sobą, dopraw solą i pieprzem.
  • Gdy ziemniaki się ugotują, ułóż po jednym ziemniaku na głębokim talerzu i pokrój w poprzek. Najpierw napełnij ziemniaka połową tatara z matiasa, a następnie nałóż krem z serka śmietankowego.
  • Przystrój ziemniaki pozostałym szczypiorkiem.