Roladki z ciasta filo z nadzieniem z pomidorów i fasoli

Roladki z ciasta filo z nadzieniem z pomidorów i fasoli

Image Title

Wartości odżywcze w jednej porcji: 170 kcal, 15 g węglowodanów, 4 g białka, 10 g tłuszczu

Składniki na ciasto

4 płaty ciasta filo (do dostania w sklepie z tureckimi produktami spożywczymi)
4 łyżki oliwy z oliwek

Składniki na nadzienie

1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 (ok. 100 g) czerwona papryka
1.5 małej puszki ugotowanej białej fasoli
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łodygi tymianku
4 łodygi natki pietruszki
sól morska, himalajska lub kłodawska
pieprz czarny
szczypta cukru (opcjonalnie)

Przygotowanie

  • Wyjmij z opakowania 4 płaty ciasta filo, pozostałe płaty pozostaw w opakowaniu, zamknij szczelnie i zużyj w ciągu najbliższych dni.
  • Obierz i umyj cebulę i czosnek. Posiekaj cebulę.
  • Paprykę przekrój na pół, usuń wierzchołek oraz białe skórki i nasiona ze środka. Również umyj i pokrój w drobną kostkę 1 cm.
  • Umyj zioła, usuń łodygi i drobno posiekaj.
  • Otwórz puszkę z fasolą i odsącz ją na sitku.
  • Na patelni umiarkowanie rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę przez 1 min. Przeciśnij przez praskę ząbek czosnku i dodaj do cebuli, a następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i krótko podsmaż. Dodaj fasolę i zioła i krótko podgrzewaj.
  • Do masy warzywnej dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego i dopraw wszystko solą, pieprzem i cukrem.
  • Rozgrzej piekarnik do 220 stopni (w przypadku termoobiegu 200 stopni).
  • W małej miseczce umieść 4 łyżki oliwy z oliwek.
  • Ułóż arkusze ciasta filo na blacie roboczym i pokrój na prostokąty o wymiarach 20 x 10 cm każdy.
  • Na dolnym długim brzegu każdego prostokąta rozprowadź mieszankę warzywną z patelni. Zawiń ciasto w ciasne roladki i posmaruj je oliwą z oliwek.
  • Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Rozłóż roladki na blasze i piecz przez 10 minut, aż staną się złotobrązowe.