Pieczeń z mięsa mielonego z purée ziemniaczanym

Pieczeń z mięsa mielonego z purée ziemniaczanym

Image Title

Wartości odżywcze w jednej porcji: 920 kcal, 59 g węglowodanów, 43 g białka, 55 g tłuszczu

Składniki na pieczeń:

50 g bułki tartej
2 cebule
1 czerwona papryka
1 pęczek natki pietruszki
20 g masła klarowanego
2 łyżki soku z cytryny
600 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
2 jajka
125 ml wody
125 ml śmietany
2 łyżki kremówki (30%)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
papryka w proszku
pieprz czarny
sól morska, himalajska lub kłodawska

Składniki na purée ziemniaczane

1 kg ziemniaków
125 ml mleka krowiego (3,5% tłuszczu)
2 łyżki masła
sól morska, himalajska lub kłodawska
gałka muszkatołowa (starta)

Przygotowanie

  • Cebulę obierz, przekrój paprykę na pół i umyj. Usuń nasiona i wierzchołek. Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę. Pietruszkę umyj, osusz i drobno posiekaj.
  • Na małej patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę, paprykę i połowę pietruszki i duś przez 5 minut.
  • Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj podduszone warzywa, bułkę tartą z 50 ml wody i sokiem z cytryny. Rozbij jajka i również dodaj do mięsa mielonego. Dodaj przyprawy. Za pomocą haka do ciasta w mikserze ręcznym wymieszaj składniki na jednolitą masę. Ponownie dopraw.
  • W naczyniu do zapiekania uformuj masę w kształt bochenka i piecz w piekarniku na dolnej półce w temperaturze 200°C (w przypadku termoobiegu 180°C) przez 30 minut. Pozostaw do ostygnięcia. Pokrój za pomocą krajalnicy i używaj jako dodatek do chleba.
  • W międzyczasie obierz, umyj i przepołów ziemniaki. Gotuj z niewielką ilością wody przez ok. 20 min.
  • Podgrzej 25 ml mleka krowiego.
  • Po ugotowaniu ziemniaków odcedź wodę i ugnieć je tłuczkiem do ziemniaków lub rozdrobnij ręcznym mikserem. Dodaj gorące mleko i wymieszaj wszystko razem, aby powstało purée. Dopraw gałką muszkatołową.
  • Wodę i śmietanę doprowadź do wrzenia, wymieszaj z kremówką i koncentratem pomidorowym, a następnie zalej pieczeń. Ponownie zapiecz przez 10–15 min.
  • Wyjmij pieczeń z formy i pokrój w plastry.
  • Na talerzu ułóż plaster pieczeni, purée ziemniaczane i sos z formy, a następnie posyp posiekaną pietruszką.