Pancakes

Pancakes

Image Title

Wartości odżywcze w jednej porcji: 330 kcal, 36 g węglowodanów, 14 g białka, 15 g tłuszczu

Składniki

375 g ricotty (włoski serek o wyższej zawartości tłuszczu)
1 jajko
125 ml mleka krowiego pełnego 3,5% tłuszczu
cukier i/lub cukier waniliowy do smaku (opcjonalnie)
szczypta soli
1–2 łyżeczki soku z cytryny
starta skórka z połowy cytryny
130 g mąki
0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia lub masło klarowane

Przygotowanie

  • W misce ubij ricottę, następnie dodaj jajko i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie wmieszaj cukier, mleko, sól i cukier waniliowy. Dodaj skórkę i sok z cytryny.
  • W misce wymieszaj łyżką mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej do ciasta. Na koniec wymieszaj wszystkie składniki razem, aby uzyskać gęstszą konsystencję.
  • Na patelni, na średnim ogniu rozprowadź pędzelkiem odrobinę oleju lub masła klarowanego. Najłatwiejszym sposobem na umieszczenie placków na patelni jest użycie gałki do lodów (dzięki temu zawsze będą tej samej wielkości). Sprawdzi się też nieco większa łyżka do zupy.
  • Spłaszcz je bardzo lekko, ponieważ pancakes powinny pozostać nieco grubsze od klasycznych naleśników. Smaż pancakes na średnim ogniu przez około 1–2 minuty z każdej strony. Nie powinny być zbyt mocno zarumienione, wtedy istnieje ryzyko, że się przesuszą, a mają być bardzo soczyste.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami.