Naleśniki nadziewane warzywnym bolognese

Naleśniki nadziewane warzywnym bolognese

Image Title

Wartości odżywcze w jednej porcji: 540 kcal, 47 g węglowodanów, 17 g białka, 33 g tłuszczu

Składniki na naleśniki

3 jajka
200 g mąki pełnoziarnistej
300 ml mleka pełnego (3,5% tłuszczu)
150 ml wody mineralnej gazowanej
0.5 łyżki soli
4 łyżki oleju do smażenia

Składniki do warzywnego bolognese

400 g pomidorów
1 cebula
1 czerwona papryka
1 cukinia
3 łyżki oleju do smażenia
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki mieszanki ziół (mrożonej)
sól morska, himalajska lub kłodawska
pieprz czarny
cukier (lub np. ksylitol, erytrol)

Przygotowanie

  • Najpierw przygotuj warzywne bolognese. Obierz cebulę, przepołów pomidory i usuń szypułki, przekrój paprykę na pół i usuń nasiona i wierzchołek, obetnij końce cukinii.
  • Wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę ok. 1 cm.
  • Na patelni rozgrzej olej i podduś na nim warzywa przez ok. 5 min. Następnie przykryj patelnię pokrywką i duś warzywa przez kolejne 10 min.
  • Wymieszaj koncentrat pomidorowy z warzywami i dopraw wszystko ziołami, solą, pieprzem i cukrem.
  • Jeśli sos jest jeszcze zbyt gęsty, możesz dodać odrobinę wody lub śmietany.
  • Aby zrobić ciasto naleśnikowe, umieść mąkę i sól w misce do mieszania. Za pomocą miksera ręcznego dodawaj stopniowo mleko i wodę mineralną, następnie 3 rozbite jajka i wymieszaj z mąką do uzyskania ciasta naleśnikowego.
  • Ciasto wystarczy na 4 naleśniki. Za każdym razem rozgrzej na patelni 1 łyżkę oleju. Wlej na patelnię ¼ ciasta naleśnikowego, rozprowadź na niej ciasto naleśnikowe, przechylając patelnię. Jeśli potrząsanie patelnią powoduje, że naleśnik odchodzi od patelni, możesz go obrócić szpatułką. Uwaga! Temperatura smażenia nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ naleśnik szybko stanie się zbyt ciemny.
  • Trzymaj naleśniki w cieple w piekarniku, do momentu aż wszystkie pozostałe zostaną usmażone.
  • Następnie wypełnij każdy naleśnik sosem warzywnym na jednej połowie i złóż.